حجم بالای خسارات سیل درمازندران وگلستان/ چشم امید مردم به مسئولان


گرگان- بارندگی شدید و سیلاب در روزهای پایانی سال سبب خسارت گسترده به استان های گلستان و مازندران شد و بسیاری از روستاها خالی از سکنه شدند.


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- اعظم محبی: بدون شک سیلاب هم از نظر تلفات جانی و هم از نظر خسارات مالی مهیب‌ترین بلای طبیعی در جهان محسوب می‌شود.

در استان‌های شمالی کشور وقوع این حادثه طبیعی زیاد اتفاق می‌افتد به عنوان مثال در سال ۷۱، ۸۰، ۸۱، ۸۴، ۸۸ و ۹۱ و اکنون هم ۹۷ سیل در گلستان روی داد یعنی به طور متوسط هر پنج سال یکبار سیل با این ابعاد مشاهده می‌شود.


اکنون بخش‌های زیادی از آق قلا، گمیشان، گنبدکاووس، سوادکوه، ساری، سیمرغ، میاندورود، نکا، بهشهر و گلوگاه درگیر آبگرفتکی و سیلاب هستند که در برخی از نقاط حجم سیل کمتر شده است.


یک کارشناس مسائل آب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: شدت بارش و مدت زمان بارش در سیل تأثیرگذار است.


۴۵۰ میلی متر بارش سالیانه باران در گلستان


سیدمحسن حسینی افزود: شرایط نرمال متوسط سالیانه استان در گلستان ۴۵۰ میلی متر است اما بارشی که در این پنج روز (شامگاه ۲۶ اسفند تا صبح دوم فروردین) اتفاق افتاد بسیار متفاوت است و تا ۳۱۸ میلی متر هم رسید.


وی ادامه داد: در حوزه گرگانرود تقریباً ۱۹۰ میلی متر و در شرق استان هم ۳۰۰ میلی متر بارش داشتیم این در حالی است که انتظار داریم که ۴۵۰ میلی متر بارش در ظرف یک سال اتفاق بیفتد.


حسینی با بیان اینکه ۶۵ درصد بارش سالیانه استان ظرف پنج روز وارد عرصه‌های گلستان شد، اضافه کرد: در برابر این حجم از بارش پوشش گیاهی و سد کاری نمی‌توانست انجام دهد و دیگر نقشی در وقوع سیل نداشت.


نقش سدها در جلوگیری از سیل




این کارشناس ارشد آبخیزداری با اشاره به اینکه این حجم از بارش اگر در هرجا اتفاق بیفتد مطمئناً سیل را در پی دارد، گفت: سد دو نقش عمده در زمینه سیل دارد یکی زمانی که سد خالی است و ظرفیت خالی خود را از سیل پر می‌کند و باعث می‌شود آب به پایین دست رود.


وی با بیان اینکه نقش دیگر سد این است که آب را مستهلک و تعدیل می‌کند، تصریح کرد: روز ۲۶ اسفندماه پیش بینی شد که بارندگی اتفاق خواهد افتاد ولی رقم خاصی در آن ذکر نشد.


حسینی تأکید کرد: بعد از بارندگی کمیته مدیریت بحران تشکیل شد و در آنجا هم ذکر شد که آیا ظرفیت سدها را کاهش دهیم یا نه؟ ولی برای کاهش این ظرفیت باید میزان آب رودخانه‌ها، ظرفیت سدها، زمان بارش و زمانبندی تخلیه مد نظر قرار می‌گرفت.


سد گلستان و کبودوال تخلیه شدند


وی با بیان اینکه در مسیر این موضوع چهار سد داشتیم، اظهار کرد: گلستان و کبودوال تخلیه را شروع کردند ولی وقت نشد که بیشتر خالی شود چون بارش آغاز شد.


حسینی اضافه کرد: سد بوستان ۸۰ درصد، گلستان ۹۰ درصد و وشمگیر هم ۹۰ درصد پر بود که سیل این ظرفیت‌ها را پر کرد و شدت بخشی از سیل گرفته شد.


وی گفت: دبی اوج بوستان (حداکثر حجمی که یکدفعه وارد می‌شود) ۲۳۰ متر مکعب در ثانیه بود که سد آن را به ۱۰۲ مترمکعب در ثانیه تبدیل کرد.


حسینی ادامه داد: در سد گلستان هم دبی اوج ۷۰۰ مترمکعب بر ثانیه بود که سد آن را به ۵۴۰ مترمکعب بر ثانیه تبدیل کرد. این آب زمانی که به سد وشمگیر رسید ۴۴۰ مترمکعب بر ثانیه بود.


mehrnews.com/news/4573854